Kierrätys

Kierrätyksellä tarkoitetaan materiaalin tai esineen hyödyntämistä uuteen tarkoitukseen. Esine voidaan hyödyntää uusien tuotteiden valmistuksessa, tai palauttaa kiertokulkuun sellaisenaan. Kierrätyksellä saadaan vähennettyä uusien raaka-aineiden ja energian kulutusta ja samalla saadaan säästettyä luontoa ja luonnonvaroja. Lisäksi kierrätyksellä saadaan vähennettyä jätteiden mukanaan tuomaan ilman, veden ja maan pilaantumista. Jätteet voidaan jakaa syntytapansa mukaan yhdyskuntajätteeksi ja teollisuusjätteeksi. Teollisuusjäte syntyy nimensä mukaisesti teollisuuden sivutuotteena. Yhdyskuntajäte puolestaan syntyy kulutuksen seurauksena.

Kotitalousjäte

Kotitalouksissa on mahdollista kierrättää huomattava osuus syntyvistä jätteistä. Monella onkin kotona kierrätyspisteitä, joihin on helppo lajitella syntynyt jäte jätelajeittain. Moni joko kierrättää lasipullot tai välttelee sellaisten tuotteiden ostamista, jotka on pakattu lasiin. Kierrätyskelpoinen muovi kerätään pussiin, joka on kätevä käydä viemässä kierrätyspisteelle kauppareissun yhteydessä. Rivi- ja kerrostaloasukkaiden on helppo kierrättää paperi- ja pahvijätteet omiin astioihinsa. Omakotitalossa asuvilla on monesti lähistöllä kierrätyspiste, johon jätteitä on kätevää viedä. Biojäte viedään joko biojätteen keräysastiaan tai omaan kompostiin. Kompostoimalla saadaan multaa, jota puolestaan voidaan hyödyntää kasvien kasvatuksessa puutarhassa. Metallinkeräyksen ansiosta valmistettaessa uusia teräs- ja tinapeltipakkauksia voidaan säästää energiaa jopa 75 % verrattuna kokonaan uusien pakkausten tuotantoon. Alumiinipakkausten valmistuksessa kierrätysprosentti on huomattavan suuri, jopa 95%.

Muovikierrätys

Erilaisia muovilaatuja on paljon, ja se aiheuttaa ongelmia kierrätykseen. Muovijätteen keräyspisteitä on jo paljon, ja niistä jäte päätyy muovijalostamolle jatkojalostettavaksi. Ensimmäisessä vaiheessa infrapunasensorit erottelevat muovilaadut toisistaan. Kierrätetty muovi päätyy raaka-aineiksi muovipusseihin, kalvojen ja putkien raaka-aineeksi. PVC-muovia ei saa viedä muovin keräyspisteeseen. Muovien kierrätys on ollut toimivaa teollisuudessa ja pitkään, koska toimintaan tarvittavat muovilaadut tunnettiin, ja ylijäämää pystyttiin hyödyntämään jo samassa tehtaassa.

Lasikierrätys

Suomessa on pantillisten juomapakkausten toimiva kierrätysjärjestelmä. Lasipullojen kierrätys toimii erittäin hyvin, palautusaste on lähes 100%. Lasipulloja käytetään uudelleen kymmeniä kertoja. Kierrätettävät muovipullot hyödynnetään valmistamalla niistä uusia muovipulloja sekä hyödyntämällä muovia pakkausmateriaalien valmistuksessa. Jätelasi puolestaan viedään lasinkeräysastiaan. Monessa keräyspisteessä on erikseen keräysastiat värilliselle ja värittömälle lasille. Kierrätyslasia hyödynnetään lasipullojen, purkkien ja lasivillan valmistuksessa. Lasinkeräykseen ei voi viedä uunivuokia, posliiniesineitä tai ikkunalasia, koska niillä on korkeampi sulamislämpötila joten ne aiheuttavat kierrätyslasin uudelleenkäsittelyssä sulamishäiriöitä. Pahimmassa tapauksessa käsittelyssä käytetty kone voi mennä rikki. Mikäli lasia kerätään maanrakentamista varten, kelpaa mukaan kierrätettäväksi myös posliini ja ikkunalasi. Tällöin lasi murskataan ja mursketta käytetään täytteenä.

Kirpputori

Kirpputorien suosio jatkuu, ja sinne onkin kätevää viedä myytäväksi tarpeettomaksi jääneet vaatteet, lelut ja sisustusesineet. Kierrätyskeskukset ottavat mielellään vastaan kaiken kierrätyskelpoisen. Vaatteita voi kierrättää myös viemällä niitä Pelastusarmeijan, UFF:n, Fidan tai Punaisen Ristin keräyspisteisiin tai suoraan liikkeisiin. Osa kierrätetyistä vaatteista menee myymälöihin myyntiin, ja osa viedään kehitysmaihin. On tärkeää, että kierrätettävät vaatteet ovat puhtaita ja ehjiä. Vaatetekstiileitä ei saa enää viedä kaatopaikalle. Tekstiilien kuituja hyödynnetään vähän ja suurin osa niistä päätyykin poltettavaksi ja sitä kautta hyödynnettäväksi energiana.

Käytetyt sähkölaitteet

Sähkölaitteet, kuten käytetyt kodinkoneet saa Suomessa kierrättää ilmaiseksi. Valmistaja ja maahantuoja ovat vastuussa siitä, että kierrätysmaksu peritään uusien laitteiden hinnoissa ja kierrätys järjestetään ympäristöystävällisesti. Kodinkoneita voi viedä kierrätettäväksi kodinkoneliikkeisiin ja jäteasemille.