Energiasyöppö Bitcoin

Me elämme maailmassa, jossa ilmaston lämpeneminen ei ole enää vain vitsi tai mahdollinen uhkakuva. Nykymaailmassa on jo nähtävillä ilmaston lämpenemisestä johtuvia seurauksia. Arktisen alueen ikijää on alkanut sulamaan, maailmalla säät ovat poikkeuksellisia ja luonnonkatastrofien määrä on kasvamassa. On selvää, että jos maapallo jatkaa lämpenemistään tällä tahdilla, tulee asiat olemaan jonain päivänä erittäin huonosti.

Näin on päädytty erilaisiin ilmastosopimuksiin. Valtioilla on omia ilmastotavoitteita ja hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään mahdollisimman hyvin. Tämä ei ole helppoa, mutta pienin askelin tavoitteita pyritään saavuttamaan. Yksi viime vuosien suurimpia trendejä on Bitcoin. Kryptovaluutat koetaan modernina valuuttana ja sen tulevaisuuteen uskotaan. Mutta kaiken saamansa huomion lomassa ajoittain unohtuu, että kryptovaluuttojen, erityisesti Bitcoinin louhiminen kasvattaa entisestään huimaa hiilijalanjälkeä.

Millainen voi bitcoinin tulevaisuus olla?

Viime vuosien aikana bitcoin on ollut tavalla tai toisella alati uutisoinnin aiheena. Välillä kyseistä virtuaalivaluuttaa on hehkutettu ja suitsutettu kun taas ajoittain sen huonoista puolista on uutisoitu. Yksi bitcoinin heikkouksista on sama kuin kaikilla kryptovaluutoilla. Bitcoinin arvo on hyvin altis muutoksille. Vuosien varrella on uutisoitu niin arvon huimasta laskusta kuin myös käsittämättömästi noususta. Arvo voi tippua tai nousta hyvin nopeasti, johtuen kysynnästä ja tarjonnasta.

Vuonna 2021 bitcoin ampaisi ensin taivaisiin, mutta tuli rytinällä alas ja lähti pian uudelleen nousuun. Syynä tähän oli Teslan omistajan, Elon Muskin twiitit bitcoinista. Ensin bitcoinin arvo nousi, kun Elon Muskin Tesla osti bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla. Samalla Musk myös ilmoitti, että jatkossa Tesloja voi ostaa bitcoineilla. Toisaalta Musk on myös kritisoinut bitcoinia muun muassa sen sähkön kulutuksesta. Musk on ollut tyytymätön siihen, kuinka bitcoinin louhinta kasvattaa maailman hiilijalanjälkeä hyvin paljon. Samalla Elon Musk onkin suitsuttanut dogecoinia siitä, että sen louhiminen on ympäristölle säästeliäämpää, sillä se kuluttaa vähemmän energiaa. Näin ollen osta dogecoin, jos kaipaat energiatehokkaampaa kryptovaluuttaa.

Kuinka suuri on bitcoinin hiilijalanjälki?

Bitcoinin hiilijalanjälki on hyvin suuri ja vuositasolla sen kulutus on suunnilleen samanlainen Serbian kanssa. Näin ollen valuutan louhimiseen kuluu yhtä paljon energiaa, kuin mitä kokonainen valtio kuluttaa vuodessa. Kun puhutaan yksittäisistä kaupoista, niin yksittäinen bitcoin kauppa aiheuttaa päästöinä yli 800 kg hiilidioksidia. On laskettu, että 136 000 tuntia youtuben videoiden katsomista vastaa samaa energiankulutusta.

Tällä hetkellä vielä toistaiseksi suurin osa bitcoinin louhinnasta tapahtuu Kiinassa. Kiinassa vielä tänä päivänä suuri osa sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Näin ollen hiilijalanjälki on erittäin suuri. Tällä hetkellä Kiina on kuitenkin alkanut jo toimiin louhimisen estämiseksi ja monin paikoin louhintaa on vähintään rajoitettu, mutta myös kokonaan kielletty.

Tällä hetkellä monet bitcoinin louhintaan keskittyneet yritykset joutuvat miettimään muita maita, joista käsin louhinta voisi onnistua edullisesti.

Ruotsi haluaa kieltää bitcoinin louhinnan

Monet louhinta yritykset ovat kaavailleet louhinnan jatkamista Pohjoismaissa, joissa varsinkin Ruotsin vesivoima on erittäin tehokas ja edullinen sähkön tuottaja. Kuitenkaan asia ei ole nostanut innostusta vaan peräti päinvastoin. Ruotsin viranomaiset ovat jo vaatineet EU:ta kieltämään kokonaan bitcoinin louhimisen. Ruotsin viranomaiset huomauttivat, että louhinta kuluttaa energiaa kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsi. Näin ollen ilmastotavoitteissa pysyminen ei olisi mahdollista.

Ruotsi on myös ottanut kantaa siihen, että ne yritykset, jotka käyttävät kryptovaluuttoja maksutapanaan eivät jatkossa saisi markkinoida itseään kestävän kehityksen toimijoina. Myöskään louhintaa ei saisi mainostaa ekoystävällisenä toimintana. Ilmastokriisi syvenee ja Ruotsi haluaa taistella voimakkaasti sitä vastaan. Jääkin nähtäväksi, että millainen on kryptovaluuttojen tulevaisuus.

One thought on “Energiasyöppö Bitcoin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.