Ensimmäinen vihreän vedyn tuotantolaitos Harjavaltaan

Suomalainen vihreän vetyenergian ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä P2X Solutions Oy on aikeissa rakentaa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen Harjavaltaan. Valmistuessaan laitos tuottaa vihreää vetyä mm. teollisuuden tarpeisiin uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä.

Yhtiön suunnitteleman tuotantolaitoksen kapasiteetti on 20 megawattia ja sen sivuvirtoina syntyy teollisuuden tarvitsemaa happea ja lämpöenergiaa.

Harjavallan kaupunki pitää hanketta erittäin tervetulleena paikalliselle teollisuudelle ja näkee sen tärkeänä askeleena ilmastotyössä ja matkalla kohti kaupungin tavoittelemaa hiilineutraaliutta.

”Harjavallan kaupunki toivottaa P2X Solutions Oy:n tervetulleeksi osaksi kaupungin Suurteollisuuspuiston monipuolista, dynaamista ja edelleen kehittyvää kokonaisuutta. Harjavallassa elinkeinoyhtiö Prizztechin yhteydenotosta P2X Solutionsiin alkanut työ on nyt johtamassa hienoon lopputulokseen, tämä hanke on tärkeä etappi matkalla kohti päästötöntä hyvinvointiyhteiskuntaa”, iloitsee Harjavallan kaupunginjohtaja Hannu Kuusela.

Laitoksen toteutettavuussuunnittelu valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. P2X Solutions on hakenut ensimmäiselle laitosinvestoinnille tukea kansallisista tukimekanismeista. Tukipäätöstä odotetaan syksyllä 2021 ja investointipäätöstä tämän vuoden puolella. Myönteisen investointipäätöksen jälkeen yhtiö aloittaa Harjavallan laitoksen yksityiskohtaisen suunnittelun ja hankinnat.

”Hankkeeseemme on kohdistunut paljon mielenkiintoa eri puolilta Suomea. Ensimmäisen laitoksemme sijaintipaikaksi Harjavalta on luonteva valinta, sillä se on osoittanut olevansa vahvasti yritysmyönteinen kaupunki, jossa on merkittävää asiakaspotentiaalia huomioiden myös tärkeä kiertotalouden näkökulma, ja jossa teollisuusyritykset toimivat kiinteässä yhteistyössä. Hankkeemme etenee kaikilta osin suunnitellusti”, sanoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Tavoitteena on rakentamistöiden aloittaminen Harjavallassa syksyllä 2022 ja laitoksen käyttöönotto vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Harjavaltaan toteutettavan laitoksen lisäksi P2X Solutions haluaa edistää Suomen vetytaloutta useammalla tuotantolaitoksella ja mahdollisesti monistaa hankkeita myös ulkomailla.

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/

Power-to-x-teknologialla synteettisiä polttoaineita ilmasta, vedestä ja puhtaasta sähköstä

Power-to-x-teknologiaa voidaan soveltaa synteettisten, fossiilisia korvaavien polttoaineiden valmistukseen. Raaka-aineiksi tarvitaan hiilidioksidia ilmasta, vetyä vedestä tai typpeä ilmasta. Valmistusprosessi toteutetaan paikan päällä tuotetun aurinkosähkön tai tuulisähkön avulla, täysin päästöttömästi. Lopputuotteet, kuten metaani, metanoli, dimenyylieetteri ja ammoniakki ovat tunnettuja polttoaineita, joita voidaan hyödyntää myös kemianteollisuudessa.

Metaania, metanolia ja dimetyylieetteriä voidaan käyttää nykyisten laivojen, kuorma-autojen ja henkilöautojen moottorissa, mikä säästää investointeja siirryttäessä hiilivapaaseen maailmaan. Polttoaineiden jakelujärjestelmät ovat  jo olemassa, mikä edelleen nopeuttaa siirtymistä hiilineutraaliin liikenteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.