EU parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta vain vähän keinoja uusiutuvien edistämiseksi

Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta hyväksyi 13.7.2022 näkemyksensä Uusiutuvan energian direktiivin päivityksestä. Valiokunta nosti komission esityksen uusiutuvan energian osuutta 40 prosentista vähintään 45 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Noston tavoitteena on kiihdyttää EU:n siirtymää kohti uusiutuvan energian laajempaa hyödyntämistä ja parantaa EU:n energiaomavaraisuutta Venäjän hyökkäyssodan takia.

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta eiottanut kantaa ympäristövaliokunnassa jo käsiteltyihinkestävyyskriteereihin. Voiko metsäenergialla jatkossa täyttää valtioita sitovia uusiutuvan energian tavoitteita, jää syyskuussaparlamentin täysistunnossa päätettäväksi. MTK:n näkemyksen mukaanympäristövaliokunnan lausuntoa ei tulesellaisenaan hyväksyä, koska se sisältää enemmän rajoitteita kuin keinoja uusituvan energian edistämiseksi. Myös teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntapäätyi lausunnossaan kannattamaan puun hierarkiakäyttöä, eli kaskadikäyttöä.  

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan asettamaa tavoitetasoakehittyneiden biopolttoaineiden osuuksien kasvattamiseksi voidaan pitää kunnianhimottomana. Sähkö ja vetypolttoaineille sen sijaan haetaan keskeistä asemaa EU:n energiatavoitteiden toteuttajana. Kehittyneitä biopolttoaineita voitaisiin käyttää sellaisenaan nykyisessä ajoneuvokannassa, jolloin polttomoottoriajoneuvojen päästöt vähentyisivät. Erityisesti Keski-Euroopassa vallalla oleva vetybuumi näyttääkin tavoittaneen teollisuus- ja energiavaliokunnan. Lyhyen aikavälin keinot uusiutuvien edistämiseksi jäävät valitettavasti kevyemmälle huomiolle. 

Uusiutuvan energian direktiivin jatkoneuvottelut jatkuvat syyskuussa parlamentin täysistunnossa, jonka jälkeen alkavat komission, neuvoston ja parlamentin väliset kolmikantaneuvottelut. MTK:n näkemyksen mukaan uusiutuvien lisäämiseksi ja EU:n energiaomavaraisuuden parantamiseksi tulisi nyt käyttää kaikki olemassa olevat keinot – mukaan lukien vahva poliittinen tuki bioenergian roolin edelleen vahvistamiseksi. Nyt ei ole uusien esteiden luomisen aika. 

One thought on “EU parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta vain vähän keinoja uusiutuvien edistämiseksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.