Lemmikkieläinten ruokaa hyönteisistä: uudenlainen kestävä proteiinilähde

Yhä useammat ihmiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ovat kiinnostuneita kestävästä kehityksestä. Eräs alue, johon on toistaiseksi kohdistunut varsin vähän huomiota, on lemmikkieläinten, kuten koirien ja kissojen, ekologinen jalanjälki. Etenkin nelijalkaisten ystäviemme lihansyönnillä on tärkeä rooli.

Ympäristötietoiset omistajat saattavat harkita lemmikkiensä ruokkimista kasvisruokavaliolla tai siirtymistä kokonaan vegaaniseen ruokaan. Ajatus ei kuitenkaan ole hyväksi kissoille eikä koirille. Lihansyöjinä kissat ovat täysin riippuvaisia riittävästä eläinproteiinin saannista, ja päinvastaisista väitteistä huolimatta myös koirien ruoansulatusjärjestelmä on erikoistunut ensisijaisesti eläinperäisen ruoan hyödyntämiseen.

Miten hyönteiset vähentävät ympäristön kuormitusta eläinten ravintona?

Valtavan lihantarpeen tyydyttämiseksi tarvittava nykyaikainen tehdasmainen karjatalous aiheutaa kärsimystä tuotantoeläimille,  mutta se aiheuttaa myös huomattavia ympäristöhaittoja.

Maailmanlaajuisesti noin kolmannes kaikesta maatalousmaasta käytetään karjankasvatukseen tai tuotantoeläinten rehun viljelyyn. Lisäksi erityisesti karjankasvatus tuottaa suuria määriä metaania. Metaani lämmittää maapalloa moninkertaisesti enemmän kuin hiilidioksidi. Karjankasvatus (ja siten myös lihankulutus) edistävät näin ollen merkittävästi ilmastonmuutosta.

Mustasotilaskärpäsen toukat, joita käytetään usein eläinten rehuissa, ovat huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Yhtäältä ne vaativat huomattavasti vähemmän tilaa ja toisaalta niiden ruokintaan tarvittavan rehun viljely on tarpeetonta.

Mustasotilaskärpäsen toukat eivät myöskään tuota metaania, mistä on huomattavaa etua verrattuna nautakarjaan. Hyönteisproteiinin tuottamiseen käytetään kaikkiaan selvästi vähemmän resursseja kuin samaan määrään lihasta saatavaa proteiinia.

Saavatko kotieläimet hyönteisistä riittävästi tarvitaemiaan proteiineja?

Ympäristövaikutusten minimoiminen on luonnollisesti tärkeää. Koirien tai kissojen ei kuitenkaan pitäisi kärsiä niille sopimattomasta ruoasta. Ympäristötietoisten omistajien tulisikin olla kiinnostuneita myös siitä, soveltuuko vastuullinen koiran- ja kissanruoka nelijalkaiselle ystävälle.

Hyönteisproteiinin korkea biologinen arvo sopii erinomaisesti koirille ja kissoille ja se sisältää myös kaikki niiden tarvitsemat aminohapot. Sekä kissat että koirat pystyvät hyödyntämään sitä erittäin tehokkaasti. Tarpeiden mukainen proteiinien saanti on näin ollen taattua, eikä ole olemassa syytä olla valitsematta kestävää hyönteispohjaista ravintoa.

Hyönteisten toukat hypoallergeenisinä proteiinien lähteenä

Moni kissa ja koira kärsii ruoka-aineyliherkkyydestä tai -allergiasta. Perinteiset proteiinilähteet, kuten naudan- tai kananliha, aiheuttavat niille usein vakavia vaivoja.

Hyönteisproteiini voikin osoittautua ihanteelliseksi vaihtoehdoksi ongelmista kärsiville nelijalkaisille ystäville. Sillä ei nimittäin ole käytännössä lainkaan allergiapotentiaalia, ja sitä sietävät yleensä ongelmitta jopa koirat ja kissat, joilla on erittäin vakavia ruoka-aineallergioita. Tällaisissa tapauksissa lemmikkieläinten ystävien kannattaa valita hyönteisproteiinia sisältävää hypoallergeenista koiran tai kissan ruokaa.

Lopuksi: kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Ensisilmäyksellä kestävyyden ja lajille sopivan ruoan valitseminen ei vaikuta helpolta. Hyönteispohjaisilla tuotteilla se on kuitenkin mahdollista.

Jos haluat jatkossa huolehtia sekä ympäristön että koirasi tai kissasi hyvinvoinnista, voit tehdä sen helposti hyönteisiä sisältävillä innovatiivisilla lemmikkieläinten ruoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.