Luonto otetaan mukaan kuntoutustyöhön

Sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan syrjäytyneiden paluuta yhteiskunnalliseen osallisuuteen.

Kuusamossa, Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Rovaniemellä haetan nyt kuntoutuksen tueksi Green Carea eli luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntäviä menetelmiä.

Sosiaalisen kuntoutuksen toimijoille, luonto- ja luontomatkailuyrittäjille, ostaja- ja päättäjätahoille sekä Green Care -toimintaa suunnitteleville laaditaan uutta valmennusmallia.

Mallia kehitetään Lapin AMKin, KSAK Oy:n ja Ksakki ry:n yhteistyöhankkeessa. Mallissa hyödynnetään Green Care -menetelmiä, ja tavoitteena on parantaa osallisuutta ja työ- ja toimintakykyä luontolähtöisin menetelmin. Ihannetilanteessa sosiaalisen kuntoutuksen palveluiden rinnalle ja vaihtoehdoksi saadaan luontolähtöisiä kuntoutuspalveluita ja menetelmiä.

Ensimmäinen valmennus käynnistyy syyskuussa Kuusamossa. Toinen valmennusryhmä käynnistyy Rovaniemellä vielä tämän vuoden puolella. Näiden jälkeen valmennusta kehitetään edelleen, ja ensi vuoden aikana valmennuksia järjestetään myös Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Tulevista valmennuksista tiedotetaan hankkeen Facebook-ryhmässä.

Hankkeessa otetaan käyttöön Green Care -toimintamallit yksilö- ja ryhmämuotoisen sosiaalisen kuntoutuksen asiakastyöhön toteuttamalla erilaisia ryhmiä Kuusamossa. Perheille järjestettävää ryhmätoimintaa järjestetään myös Rovaniemellä. Ryhmät käynnistyvät vuonna 2019 ja niitä toteutetaan myös vuonna 2020.

Hankkeen toiminta-alueina ovat Rovaniemi, Kuusamo, Pudasjärvi ja Taivalkoski. Yhtenä tavoitteena on rakentaa ja vahvistaa toimijaverkostoa. Verkostoa rakennetaan infotilaisuuksien lisäksi jalkautumalla alueen yritysten ja toimijoiden luokse.

Mallia kehitetään, pilotoidaan ja muotoillaan LUONNOLLISESTI –valmennusmalli tuo Green Care –menetelmät osaksi sosiaalista kuntoutusta –hankkeessa. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hanke on käynnissä 31.7.2021 saakka ja sen budjetti on 670 000 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.