Ministeri Leppä ratkaisujen kiertueelle – ihmisten kokoisia ilmastoratkaisuja paikallisesti

Ruoan tuotanto ja metsätalous ovat meille elintärkeitä elinkeinoja nyt ja tulevaisuudessa. Maa- ja metsätalouspolitiikan merkitys ilmastohaasteiden ratkojana tulee myös kasvamaan entisestään. Ilmastonmuutos puhututtaa ja huolestuttaakin laajasti niin viljelijöitä kuin metsänomistajiakin. Valitettavan moni kuitenkin kokee, että keskustelussa haetaan pikemminkin syyllisiä kuin ratkaisuja ongelmiin.

-Syyllistäminen on turhaa, sillä suuntamme on oikea. Maaseudulla olevien luonnonvarojemme kestävässä käytössä on paljon potentiaalia ilmasto- ja ympäristöhaasteiden ratkaisuun. Siksi haluan käynnistää tämän ratkaisujen kiertueen, ministeri Leppä kertoo Kouvolan puoluekokouksen yhteydessä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena ovat ilmasto, kotimainen ruoka ja maatalouden kannattavuus.

Maa- ja metsätalous tarjoavat ratkaisuja ja mahdollisuuksia erityisesti hiilen sitojina sekä uusiutuvien biomassojen tuottajina, jotta pääsemme eroon fossiilisista polttoaineista ja raaka-aineista. Kestävä metsien käyttö ja niiden hyvä hoito sekä nurmeen perustuva viljely ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

-Aivan erityisenä tarkoituksena on tuoda esille maakuntien paikallisia ratkaisuja, olivat ne sitten maankäyttöön, metsiin, vesiensuojeluun tai biokaasuun liittyviä ja tehdä vierailuja näihin kohteisiin, ministeri Leppä tarkentaa.

Kiertue istuu hyvin myös hallitusohjelman tavoitteisiin, jotka huomioivat laajasti maankäyttösektorin merkityksen ilmastonmuutoksen hillinnässä. Myös tuleva kokonaisvaltainen maankäyttösektorin ilmasto-ohjelma tulee toimimaan kiertueen vihreänä lankana.

-Kiertueen tarkoituksena ei ole niinkään löytää yhtä oikeaa ratkaisua monimutkaisiin ilmastoperäisiin ongelmiin – vaan useita pienempiä, ihmisten kokoisia paikallisesti toteutettuja ratkaisuja. Teemaan kytkeytyy vahvasti myös paikallinen elinvoima ja maatalouden kannattavuus, ministeri Leppä muistuttaa. 

Jotta voimme pitää runsaisiin ja puhtaisiin luonnonvaroihimme perustuvat elinkeinomme elinvoimaisina, on meidän löydettävä entistäkin parempia keinoja sekä torjua että sopeutua ilmastonmuutokseen. Parhaimmillaan voimme löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja ja luoda yritystoimintaa, joka perustuu kestävään luonnonvarojemme käyttöön.

-Paikalliset ratkaisut ovat osa bio- ja kiertotaloutta. Niistä syntyy kokonaisuus, joka vauhdittaa matkaamme kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa samalla, kun luomme myös uutta yritystoimintaa, ministeri Leppä uskoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.