Oman talouden huolellinen hallinta on tärkeää ja jokaisella pitäisi olla oma henkilökohtainen budjetti, jonka mukaan taloutta seurataan ja hoidetaan. Kun oma talous on kunnossa, stressiä on vähemmän ja arki sujuu jouhevammin. Hyvin hoidetut raha-asiat tekevät laskujen maksamisesta huoletonta eikä sinun tarvitse huolehtia ja stressata niistä päivistä, kun laskut kolahtavat postiluukusta.
Vaikka oma talous olisikin kunnossa, silloin tällöin lainalle saattaa tulla tarvetta. Ehkä vastaan tulee yllättävä kulu tai suunnittelet suurempia hankintoja, kuten uuden auton ostamista tai asunnon remontoimista. Lainaa ei koskaan tulisi ottaa kevyin mielin, vaan lainan takaisinmaksu ja sen kulut pitää ottaa huomioon omassa taloudessa ja budjetissa.
Budjetti kuntoon
Jos sinulla ei ole vielä budjettia, ensimmäinen askel lainan ottamisen on oman budjetin suunnittelu. Sinun pitää nimittäin tietää, kuinka paljon sinulla on varaa ottaa lainaa ja kuinka paljon voit lyhentää sitä kuukausittain. Budjetin suunnitteleminen on yksinkertaista, mutta ensimmäisellä kerralla sen luomiseen saattaa mennä jonkin aikaa.
Budjetin voi luoda joko tavalliselle paperiarkille tai voit tehdä sen digitaalisesti esimerkiksi Exceliin. Idea budjetin luomisessa on katsoa, kuinka paljon ja mitä laskuja sinulla on kuukausittain ja minkä verran tuloja tienaat.
Kirjaa budjettiin ensin kaikki omat tulosi, kuten palkka ja pääomatulot. Vähennä niistä sen jälkeen kaikki kuukausittaiset kulusi, kuten vuokra, matkakulut, ruokakulut, puhelinlasku ja niin edelleen. Tämän jälkeen näet, kuinka paljon sinulla on rahaa jäljellä lainan takaisinmaksuun kuukausittain.
Huomaa, että kuukausittaisen lainanlyhennyksen ei pitäisi vetää talouttasi liian tiukalle eikä laittaa liikaa stressiä omaan budjettiin.
Vähennä kuluja, nosta tuloja
Mikäli näyttää siltä, että talous on liian tiukalla, ensimmäinen askel on katsoa budjettia ja miettiä, mitä kuluja voit vähentää. Kannattaa heti ensimmäisenä yliviivata sellaiset kulut, jotka eivät ole tarpeellisia ja pakollisia. Esimerkiksi viihteestä ja shoppailua varten tarkoitetusta budjetista voi aina nipistää hieman pois.
Kun ylimääräiset kulut on poistettu, on hyvä miettiä tapoja nostaa omia tuloja. Voit esimerkiksi pyytää lisävuoroja töistä tai ottaa sivu- tai viikonlopputyön. Jopa vain parin satasen lisätulot kuukaudessa voivat parantaa budjettiasi huomattavasti.
Milloin lainaa kannattaa ottaa?
Lainaa ei koskaan tulisi ottaa kevyin mielin, vaan sen ottaminen pitää suhteuttaa rahantarpeeseen realistisella tavalla. Ota lainaa sellainen summa, joka kattaa tarvittavan kulun. Liian suuri laina saattaa käydä pitkällä juoksulla raskaaksi omalle taloudelle. Lainaa tulisi ottaa silloin, kun sinulla ei ole mitään muuta keinoa maksaa kulua. Mikäli säästäminen, laskujen siirtäminen tai osamaksu ei ole vaihtoehto, tutki saatavilla olevia lainavaihtoehtoja.
Sinun tulisi aina muistaa, että laina on vastuu, joka pitää hoitaa pois ajallaan joka kuukausi. Vertaile huolellisesti saatavilla olevia vaihtoehtoja ja valitse sellainen laina, joka on mahdollisimman edullinen ja jonka takaisinmaksu sujuu helposti.
Lainan takaisinmaksu tulee suunnitella etukäteen
On tärkeää suunnitella lainan takaisinmaksu huolellisesti etukäteen. Mitä suuremman lainan otat, sen kalliimmaksi se tulee ja sen pidempään sitä maksetaan takaisin. Pienellä kuukausimaksulla lyhennys ei laita liikaa stressiä omaan arkeen, mutta lainasta tulee pitkällä juoksulla kalliimpi ja sen takaisinmaksussa menee pidempään.
Toisaalta suuremman kuukausierän valitseminen saattaa hetkellisesti vetää talouden tiukemmalle, mutta saat lainan maksettua pois nopeammin. Mitä nopeammin laina maksetaan pois, sen edullisemmaksi se tulee. Maksat nimittäin kuluja ja korkoja jokaiselta kuukaudelta, jolloin laina on avoinna.
Budjetin suunnittelu on siis tärkeää lainan takaisinmaksun suunnittelun kannalta ja siihen on hyvä käyttää aikaa.
Oletko ajatellut omien lainojesi yhdistämistä, esimerkiksi Suomen vanhimman pikavippivertailun Pikavippi24.com kautta? Säästä pikavipeissä ja yhdistä korot.
Mielenkiintoista tekstiä 🙂
Hyvä artikkeli.