Vuosi 2019 toi uusia kuntia tuulivoimakartalle – Pohjois-Pohjanmaa edelleen suurin tuulivoimamaakunta

Vuoden 2019 aikana rakennetut tuulivoimalat nostivat Suomen tuulivoimakartalle uusia tuulivoimakuntia, kuten Kurikan ja Kannuksen kaupungit. Suomen suurin tuulivoimamaakunta on edelleen Pohjois-Pohjanmaa, jossa on 39 prosenttia maamme tuulivoimasta. Niin uudet kuin vanhatkin tuulivoimakunnat saavat merkittävät kiinteistöverotulot tuulivoimaloistaan. Tuulivoimaloiden kiinteistöveroa maksetaan tällä hetkellä yli 70 suomalaiskuntaan.

Vuoden 2019 aikana Suomeen rakennettiin tuulivoimaa Närpiöön (18 tuulivoimalaa), Isojoelle (14 tuulivoimalaa), Kurikkaan (12 tuulivoimalaa), Kannukseen (7 tuulivoimalaa) ja Iihin (5 tuulivoimalaa). Närpiö ja Kannus siirtyvät samalla myös Suomen kymmenen suurimman tuulivoimakunnan listalle. Suomen suurin tuulivoimakunta on edelleen Kalajoen kaupunki 64 tuulivoimalallaan ja reilulla 200 megawatilla.

Maakunnista Pohjois-Pohjanmaa pitää edelleen selkeästi hallussaan suurimman tuulivoimamaakunnan titteliä: 39 prosenttia Suomen tuulivoimasta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Seuraavaksi eniten tuulivoimaa on Pohjanmaan (13 %), Lapin (12 %), Satakunnan (11 %) ja Etelä-Pohjanmaan (10 %) maakunnissa. Loput 15 prosenttia Suomeen asennetusta tuulivoimakapasiteetista on jakaantunut kymmeneen muuhun maakuntaan.  

Kiinteistöverotulot tärkeä tulolähde kunnille

Etenkin pienelle kunnalle tuulivoiman tuoma kiinteistövero on merkittävä lisätulo. Nyt rakennetut tuulivoimalat tuovat reilun 9 000 asukkaan Närpiöön arviolta noin seitsemän miljoonan kiinteistöverotulot koko elinkaarensa aikana. ”Tuulivoima on Närpiön kaupungille ilman muuta merkittävä lisätulon lähde, sen lisäksi että tuotamme kaupungissamme nyt enenevän määrän uusiutuvaa energiaa. Mielellämme otamme uusiutuvan energian tuotantoa myös lisää, ja viime vuonna valmistuneen Hedetin hankkeen lisäksi Närpiöön onkin suunnitteilla uusia lähivuosina valmistuvia tuulivoimaloita”, toteaa Närpiön kaupunginjohtaja Björn Häggblom.

”Tuulivoima voi olla todellinen piristysruiske kunnan taloudelle. Olen törmännyt jo useampaan tapaukseen, joissa uusiutuvan energian tuotannosta odotetaan kuntatalouden pelastajaa. Tuulivoimaa on rakennettu tällä hetkellä yli 70 suomalaiskuntaan”, summaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomen suurin tuulivoimakunta Kalajoki sai vuoden 2019 aikana yhteensä 1,7 miljoonaa euroa kiinteistöverotuloa 64 tuulivoimalastaan.

Lataa tuulivoimatilastot 2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.