Uponorin selvityksen mukaan veden käytön seuraaminen kiinnostaa enemmän naisia kuin miehiä. Kyselytutkimus myös osoitti, että vettä halutaan säästää enemmän vesivarojen suojelun kuin oman taloudellisen säästön takia. Vain harva oli sitä mieltä, ettei vettä tarvitse säästää millään tavalla. Uponorin konseptipäällikkö Terhi Klemetin mukaan kotitalouksien vedenkäyttöä on helppo seurata ja vähentää entisestään oikeiden työkalujen avulla.
Uponor toteutti joulukuussa 2019 vedenkäyttötutkimuksen Rakentaja.fi:n sekä Uponor KOTI Facebook-sivujen kautta. Vastaajia oli yhteensä 1448 ympäri Suomea, miehiä 58 % ja naisia 42 %, ja heistä 80 % (1168 kpl) asuu omakoti-, pari- tai rivitalossa. Tutkimuksen tuloksissa on keskitytty näihin vastauksiin.
Yli 40 % huolissaan vesivahingon mahdollisuudesta – vesivuotovahti ratkaisuksi?
Vesivahingon mahdollisuus huolettaa eniten 20-30 vuotta vanhojen talojen omistajia. Yli 30 vuotta vanhoissa taloissa huoli on pienempi, mikä saattaa selittyä sillä, että putkiremontti on jo teetetty. Naisten ja miesten huoli vesivahingosta on yhtä suuri (42 %).
Eniten vesivuotovahteja on hankittu alle 20 vuotta vanhoihin taloihin. Uusimmissa taloissa harkitaan myös eniten vuotovahdin hankintaa. Yllättäen yli 20 vuotta vanhoissa taloissa, joissa putkirikon riski on suurin, vesivuotovahdin hankinta kiinnostaa vähiten. Vesivuotovahti on vain joka viidennellä vastaajista ja joka kymmenes on harkinnut sellaisen hankkimista.
Salakavalat vuodot, kuten vuotavat wc-istuimet tai hanat valuttavat veden lähes huomaamattomasti suoraan viemäriin. Niiden korjaamista ei kuitenkaan kannata lykätä.
– Vuotava vesikaluste ei ole aivan mitätön asia, vaikka se ei varsinaista vesivahinkoa aiheuttaisikaan. Jos pienikin vuoto on jatkuvaa, vettä voi huomaamatta valua viemäriin satoja kuutioita vuositasolla. Silloin puhutaan jo useista euroista per päivä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että 70 %:lla vastaajista ei ollut vesivuotovahtia, joten tällainenkin vuoto voi helposti jäädä huomaamatta, toteaa Uponorin Terhi Klemetti.
Veden säästöä arkisin keinoin
Motivan mukaan keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk (*), joskin vaihtelua on paljon. Järkevät käyttötottumukset sekä oikein säädetty käyttövesijärjestelmä auttavat pienentämään vedenkulutusta. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kotitalouksien isoimpia vedenkäyttökohteita eli peseytymistä, pyykin- ja astianpesua sekä wc:n käyttöä ja pihan kastelua.
Uponorin selvityksessä kävi ilmi, että jopa 67 %:lla on kodissaan vettä säästävä wc-istuin. Lisäksi 80 %:lla on kodissaan uusi tai uutta vastaava astianpesukone. Miltei puolet (49 %) vastanneista ilmoittaa, että heidän kodissaan pestään pyykkiä useamman kerran viikossa. Useimmin pyykkiä pestään alle 20 vuotta vanhoissa taloissa. Tämä voi johtua siitä, että uudemmissa taloissa asuu nuorempia ihmisiä, joilla on lapsia ja isompi perhe. Yli 30 vuotta vanhoissa taloissa on enemmän sekä uusia astianpesukoneita että vettä säästäviä wc-istuimia kuin 20-30 vuotta vanhoissa taloissa. Tämä johtunee siitä, että yli 30 vuotta vanhoja taloja on remontoitu enemmän.
Suihkussa käyminen on yksi kodin pahimmista vesisyöpöistä. Vastaajista 60 % ilmoittaa peseytyvänsä päivittäin ja 69 % ilmoittaa peseytymisensä kestävän 5-10 min. Naiset peseytyvät miehiä kauemmin. Pihaa ja puutarhaa kastelee jonkin verran tai paljon jopa 51 % vastaajista.
– Jos on kiinnostunut omasta vedenkäytöstään ja huoli mahdollisista vuotovahingoista, kannattaa tutustua älykkääseen Phyn Plus -vedenvalvontayksikköön. Phyn Plus on ratkaisu, jonka avulla saa tietoa omasta vedenkäytöstään ja turvaa vuotovahinkojen varalle, vahvistaa Uponorin Terhi Klemetti.