Tiesitkö, että kasvista irronneelle oksalle voi kirjaimellisesti antaa uuden elämän? Kaiken lisäksi saat siitä vieläpä uuden kasvin itsellesi, ja mikä parasta: Täysin ilmaiseksi. Tälle irtonaiselle oksalle on vieläpä olemassa oma nimi: pistokas.
Pistokkaasta voi ottaa hyödyn irti, jos sattuu vahinko ja kasvin oksa sattuu katkeamaan. Pistokkaita otetaan myös ihan tarkoituksella ja parhaimmillaan pistokkaista voidaan saada koko suvun ja ystävien välinen yhteinen mukava harrastus.
Miten niitä pistokkaita sitten otetaan, siitä kerromme nyt tässä jutussa.
Näin otat pistokkaita
Kiteytettynä pistokas otetaan yksinkertaisesti vain leikkaamalla kasvista pala, josta kasvatetaan uusi kasvi. Tämän jälkeen pistokas juurrutetaan vesilasissa. Valitse lasiksi mieluiten pitkä ja läpinäkyvä lasi. Näin voit helposti pitää silmällä, milloin pistokas alkaa kasvattaa juuria.
Kun juuret ovat ilmestyneet, pistokas istutetaan multaan. Valitse mullaksi vähäravinteinen ja ilmava multa (hyviä pistokasmultia ovat esimerkiksi kylvömulta, kaktusmulta tai kasvusammal). Jotta pistokas juurtuu nopeammin, se kannattaa istuttaa mahdollisimman pieneen ruukkuun.
Mahdollisimman korkea ilmankosteus auttaa pistokasta juurtumaan. Voit tehdä pistokkaalle oman pienen kasvihuoneen näppärästi esimerkiksi muovipussin tai tuorekelmun avulla. Muovipussi tai kelmu laitetaan ruukun päälle. Kannattaa kuitenkin muistaa leikata pienet ilma-aukot, jotta pieni kasvinalku ei pääse nuupahtamaan.
Pidä pistokkaan multa tasaisen kosteana, mutta mätänemisen välttämiseksi varo kastelemasta liikaa! Lempeämpään kasteluun voit ottaa avuksi myös sumupullon. Pistokas pidetään valoisassa paikassa, mutta kuitenkin poissa suoralta auringonpaisteelta. Maltti on valttia juurtumisen odottamisen kanssa, joten kannattaa olla kärsivällinen. Voit kokeilla juurtumista varovasti nostamalla pistokasta. Jos pistokas ei liiku, niin todennäköisesti jonkinlaiset juuret jo löytyvät.
Voit istuttaa pistokkaan suurempaan ruukkuun, kun juuret ovat riittävän vahvat ja ne ovat kasvaneet reunoihin saakka (toisin sanoen nykyinen ruukku alkaa käydä ahtaaksi). Samalla kannattaa vaihtaa multa ravinnerikkaampaan multaan (esim. kukka- tai viherkasvimultaan).
Ole tarkkana pistokkaan leikkaamisen kanssa
Pistokkaiden leikkaaminen riippuu emokasvista ja onkin alkuun hyvä ottaa huomioon, että on olemassa kolmea eri pistokaslajia: Lehtipistokas, latvapistokas sekä välipistokas. Näihin jokaiseen pätee hieman eri säännöt ja jotkin pistokaslajit toimivat paremmin eri kasveille. Alla niistä esimerkkejä.
Lehtipistokas (esim. anopinkieli, begonia, lehtikaktus, muorinkukka ja paavalinkukka) otetaan leikkaamalla nimensä mukaisesti irti kokonainen kasvin lehti (tai osa lehdestä. Tärkeintä on kuitenkin jättää itse lehtiruoti mahdollisimman pitkäksi, jotta lehtipistokkaan tyveen pääsee kasvamaan taimi. Kun taimi on kasvanut esiin, se irrotetaan varovasti ja istutetaan omaan ruukkuunsa.
Latvapistokas (esim. aralia, juoru, kiinanruusu, pelargoni ja verenpisara) taas otetaan kasvin latvasta leikkaamalla irti oksa, jossa on noin kolmesta neljään lehteä. Alimmat lehdet karsitaan siten, että jäljelle jää kuitenkin vain yhdestä kahteen lehteä. Mahdollisimman suuren imupinnan saamiseksi, muistathan leikata varren viistosti.
Välipistokas (esim. muratti, posliinikukka, kultaköynnös ja tuliköynnös) otetaan sellaisista köynnösmäisistä kasveista, joihin ei kasva voimakasta versoa latvaan. Köynnöksestä leikataan noin kahdeksan senttimetrin mittaisia paloja ja alimmat lehdet poistetaan.
Elämä on jatkuvaa opiskelua
Oletko miettinyt, mitä lähihistoriassamme oikeastaan on tapahtunut? Esimerkiksi Suomen sotahistoria tuon toisen maailman sodan aikoihin? Historian opiskelu tuo myös ajatuksia esimerkiksi oman talouden hoitoon ja hallintaan, sekä siihen minne ne omat rahat laittaisi, kuten kenties osakkeisiin vai peräti bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. Elämän mittaiseen oppimiseen liittyvät myös riskit ja niiden ottaminen, kenties sinunkin kannattaa jossain vaiheessa tehdä omalle taloudellesi riskitesti, tai ainakin käydä tutussa paikallisessa pankissa tekemässä sellainen, ei siitä haittaakaan olisi.
Oletko miettinyt, että voimme opetella asioita myös suoratoisto kanavien ohjelmien kautta? Sisustaminen, ruoanlaitto, säästäminen ja sijoittaminen ovat heti sellaisia ajatuksia, joita voi opetella tai ainakin saada ideoita suoratoiston kautta.
Oman talouden haltuun ottaminen
Nykyään kun internet on ollut käytettävissämme jo vuosia, ja mobiiliverkot ovat tuoneet älypuhelimiin vaikka mitä mahdollisuuksia, meillä on entistä monipuolisemmat mahdollisuudet oman talouden hallintaan ja kehittämiseen. Kun oman talouden ottaa paremmin haltuun, voi samalla miettiä sitä oman kodin sisustamistakin aivan uudella tavalla.
Oman talouden hallintaan liittyy myös uusien mahdollisuuksien opiskelu. Olet varmasti vähintään kuullut kryptovaluutoista kuten Bitcoin, mutta oletko vielä miettinyt niihin sijoittamista – niissä kannattaa sitten olla ns. aktiivinen sijoittaja, sillä markkinat ovat varsin liikkuvat. Ja jos miettii kryptoja enemmänkin, niin ne ovat vain yksi valuutta maailman kaikkien eri valuuttojen joukossa, ja jo pelkällä valuuttakaupalla on mahdollista tehdä ratkaisevia päätöksiä oman tulevaisuuden ja varallisuutensa suhteen.
Sitten kun oma talous on kunnossa, voidaan omia varoja sijoittaa taas vähän löysemmin tai eri lailla, esimerkiksi arvokorut ovat hyvä sijoituskohde. Ja miettiä jälleen eteenpäin niitä omia sijoitusajatuksia ja tulevaisuuden säästämistä. Jos sitten olet kuitenkin tilanteessa, missä ratkaisut vaativat ulkopuolista rahoitusta tai todellisia investointeja, tee vertailuja – älä tyydy nopeaan ja ensimmäiseen vastaukseen, kunnon lainavertailu on aina paikallaan.