Second hand ja kirpputorit ovat tätä päivää

Kirpputorit ja kierrätys ovat nostaneet viime vuosien aikana hurjasti suosiotaan. Oikeastaan koko käsitys kirpputoreista on muuttunut kovastikin, jos mennään ajassa vaikkapa kymmenisen vuotta taaksepäin. Tuolloin kirpputori tarkoitti lähinnä fyysistä kivijalkaliikettä, jossa perinteisesti vanhat ja käytetyt vaatteet ja tavarat vaihtoivat omistajaa. Esimerkiksi Pelastusarmeijan kirpputorit ovat monelle tuttu näky katukuvasta jo vuosikymmenien ajan.

Nykyään internet on tuonut monenlaisia eri vaihtoehtoja nykypäivän kirppistelyyn. Kun vielä kymmenisen vuotta sitten kirpputorilla käyminen tarkoitti fyysisesti kirppikselle menoa, nykypäivän kirppistely hoituu näppärästi suoraan kotisohvalta. Usein jopa vaivihkaa, siten että emme välttämättä edes tajua kyseessä olleen nimenomaan kirpputoriosto. Teemme kauppaa Torissa, Huuto.netissä, Facebookissa kirpputoriryhmissä sekä marketplacessa. Lisäksi on tullut useita verkkokauppana toimivia nettikirpputoreja kuten vähänkäytetty.fi, emmy.fi, rekki.fi jne. Myös erilaiset puhelimeen ladattavat second hand -aplikaatiot (esim. Zadaa ja Tise) nostavat suosiotaan, eikä ihme: Second hand ja kirpputorit ovat tätä päivää.

Yhä useammin kartoitetaan vaihtoehtoa, olisiko tavara mahdollista ja ennen kaikkea kannattavampaa hankkia käytettynä uuden sijasta? Esimerkiksi lapsiperheiden hankinnat ovat suurelta osin sellaisia, että käytettynä ostaminen todellakin voi olla kannattavaa. Esimerkiksi uusista lastenvaunuista saa helposti maksaa yli tuhat euroa, kun taas käytettynä voi löytää hyväkuntoiset ja lähes uudenveroiset vaunut parilla sadalla. Toisena esimerkkinä lasten vaatteet ehtivät olla käytössä vain pienen hetken, ennen kuin päätyvät varastoon säilöön pieniksi jääneinä. Pahimmillaan nuo uutena hankitut ihanuudet ovat varastossa jemmassa vuosikymmenen ajan ja päätyvät lopulta käyttökelvottomina kaatopaikalle. Vaatteen elinkaaren soisi olevan paljon pidempi. Kannattavampaa olisi laittaa vaatteet vähän käytettynä ja ajanmukaisena kirpputorille myyntiin. Näistä kertyneet tuotot voisi pistää sitten vaikka lasten tilille säästöön. Uutena tavallisesta paidasta saa helposti pulittaa yli 20 euroa, kun taas käytettynä löytää aivan uudenveroisia ja hyväkuntoisia vaatteita parilla eurolla. Tämä jos mikä on kannattavaa, eikö totta?

Mikä sitten on paras kirpputori tänä päivänä?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Kannattaa miettiä paremminkin: mikä kirpputori vastaa parhaiten juuri meidän tarpeitamme? Mitä olet myymässä ja haluatko tavarasta vain nopeasti eroon vai haluatko mahdollisesti saada parhaan mahdollisen hinnan?

Helppoja ja nopeita kirpputoreja ovat edelleen fyysiset kivijalkamyymälät, jotka monet tarjoavat ns. täyden palvelun kirpputoria hinnoittelupalveluineen. Kirppisjakson päätyttyä myymättä jääneet toimitetaan esimerkiksi SPR:lle hyväntekeväisyyteen. Perinteiselle kirpputorille kuitenkin ihan varteenotettavan vaihtoehdon tarjoaa esimerkiksi Vähänkäytetty.fi:n ”Myy helposti”-palvelu, jonne voit vain lähettää vaate-erän ja meklari hoitaa puolestasi hinnoittelun, kuvaamisen sekä tuotteen myymisen. Tästä kuitenkin Vähänkäytetty.fi ottaa osansa myynneistä.

Jos taas haetaan parasta tuottoa käytetylle tavaralle, suuntaisin esimerkiksi Huuto.net -sivustolle, jossa voidaan myydä kiinteän hinnan lisäksi perinteisellä huutokaupalla. Huutokaupalla myytäessä myyjän kannattaa laittaa lähtöhinta mahdollisimman matalaksi, jotta huutajat innostuvat lähteä tavarasta huutamaan.

One thought on “Second hand ja kirpputorit ovat tätä päivää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.